Superverspreiders

Lieve lezers,

We zitten ondertussen al een tijdje vast in ons 'kot'. Een aantal onder ons leven alle maatregelen goed na, maar er zijn er toch een paar die de maatregelen aan hun laars lappen. Zolang het er een paar zijn, kan dit toch geen kwaad, denken jullie misschien. Maar is dat wel zo? Is doen wat je wil wel zo onschuldig?

Superverspreiders 

Het verleden heeft al aangetoond dat één persoon veel schade kan aanrichten.  Ik leg jullie eerst uit wat een superverspreider is. Superverspreiders zijn mensen die ziek zijn en daarbij een heel groot aantal mensen besmetten, meestal zonder dit zelf te weten. Superverspreiders zijn nu natuurlijk erg actueel door het coronavirus, zo vond ik een artikel over een Britse man die mogelijk 11 (!) mensen besmet heeft met het coronavirus. Ook in Italië en Zuid-Korea zijn er vermoedens van superverspreiders. Maar toch is dit niet nieuw, er zijn namelijk een heel aantal gevallen bekend in de geschiedenis.

Thypoid Mary

Eentje ervan is 'Thypoid Mary'. Mary Mallon was een Ierse immigrante die in de 20e eeuw in de VS leefde. Ze was kokkin en kookte bij rijke families. In 1906 maakt ze haar eerste slachtoffers, zes van de elf bewoners van een zomerresidentie blijken buiktyfus te hebben. Iedereen is erg verbaasd, want buiktyfus is iets dat normaal bij de armen voorkomt en tot die categorie behoren deze zieken zeker niet. George Soper is de degene die uiteindelijk duidelijkheid kan scheppen.
Hij is een gezondheidsexpert en voert onderzoek uit naar uitbraken van buiktyfus. Hij ziet dan ook snel een verband tussen de verspreiding van buiktyfus in de upper class en Mary Mallons aanwezigheid. Maar liefst 22 mensen waarmee Mary in contact kwam, werden ziek.

Koppigheid doodt

Soper besluit om contact met haar op te nemen. Maar wanneer hij dat doet ontkent ze alles, ze is immers niet ziek, dus het kan haar schuld niet zijn. Dat kunnen we verklaren vanuit de volgende theorie: Mary is een symptoomloos drager. Ze vertoont zelf geen symptomen maar is wel degelijk ziek en maakt anderen ook ziek.
De overheid doet verschillende pogingen om Mary's vrijwillige medewerking te verkrijgen, maar deze zijn tevergeefs. Uiteindelijk dwingen ze haar een test te ondergaan en die test bevestigd het vermoeden, ze is inderdaad ziek zonder symptomen. Dokters bieden haar aan om haar galblaas te laten verwijderen zodat de bacteriën zich niet meer verder kunnen verspreiden, maar dat weigert ze. Ze blijft volhouden niet ziek te zijn, waarschijnlijk omdat ze niet begrijpt wat een symptoomloos drager is. De overheid plaatst Mary daarom in quarantaine, maar omdat dit niet echt ethisch verantwoord is, laten ze haar uiteindelijk toch opnieuw vrij. Dit op voorwaarde dat ze niet meer kookt voor anderen en erg hygiënisch is.

Gedwongen quarantaine 

Jammer genoeg leeft ze dit niet na en maakt ze opnieuw verschillende slachtoffers. Daarop moet ze voor de tweede keer in quarantaine. Ze is op dat moment echt een legende. Ze blijft haar hele verdere leven in quarantaine en sterft ook in quarantaine. Ze heeft dan 51 besmettingen en 3 doden op haar geweten, maar waarschijnlijk ligt dat aantal nog hoger.

Een straffe madam die Mary, toen ik dit verhaal zelf las, vond ik dit toch echt opmerkelijk. Hoe kan het dat een vrouw zoveel schade kan aanrichten. Misschien toch eens nadenken de volgende keer dat je van plan bent om de maatregelen te schenden, want misschien ben jij wel de volgende Thypoid Mary of  COVID Emma? Blijf maar allemaal nog eventjes in jullie kot.

Tot schrijfs.

PS: Mijn blogpost is een verkorte versie van het verhaal, als jullie het hele verhaal willen lezen of beluisteren, dan kan dat via deze link: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/11/typhoid-mary-coronavirus-tyfus/?fbclid=IwAR1PfxRgtHtKu_RGx2uKCx9mV0d0Ap7yAiTHK4CyFrbRpL5QDVF-3YRaa08

Bronvermelding:

De Standaard. (12, februari, 2020). 'Superverspreider' bracht virus naar Frans skistation. De Standaard. Geraadpleegd op 28 april 2020 via https://www.standaard.be/cnt/dmf20200211_04844229

Verstraete, A. (11,april,2020). "Thypoid Mary": het tragische verhaal van "superverspreider" Mary Mallon. VRT Nieuws. Geraadpleegd op 28 april 2020 via
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/11/typhoid-mary-coronavirus-tyfus/?fbclid=IwAR1PfxRgtHtKu_RGx2uKCx9mV0d0Ap7yAiTHK4CyFrbRpL5QDVF-3YRaa08

Wikipedia (12, april, 2020). Mary Mallon. Geraadpleegd op 28 april 2020 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Mary_Mallon






Reacties

  1. Hey Anaïs, af en toe blijken we hetzelfde idee te hebben! Ook ik was geïntrigeerd door het verhaal van Mary Mallon ofwel Mary Typhoid en gebruikte haar verhaal in mijn blog. Hoewel ik het verhaal dus zelf ook helemaal heb uitgepluisd, schrijf je op een manier waardoor ik wil verder lezen. We kunnen ons echter wel vragen stellen bij de ethische correctheid van heel dit verhaal. Is het verantwoord om mensen op te sluiten tegen hun wil, terwijl ze geen misdaad hebben gepleegd. Gaat het collectieve belang werkelijk voor op de vrijheid van een individu? Wordt de vrijheid niet gewaarborgd door de grondwet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Marit, grappig dat we inderdaad hetzelfde thema kozen. Het is echt wel een uitzonderlijk verhaal. Ik weet niet goed of ik haar opsluiting goed of slecht moet vinden. Ik denk dat ik dit eerder goed vind, omdat ze wel voor een groter goed werd opgesloten en vooraf meermaals gewaarschuwd werd. Als ze verder was blijven gaan, had ze misschien nog meer doden op haar kerfstok Het blijft natuurlijk een moeilijke discussie. Maar het is niet slecht om hier eens over na te denken.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts